Till startsida brasvar.se  Simson rederiet / Fartyg / Personal / Bo Simson - 30-tal 80-tal 90-tal 00-tal
Simson på grund Artikel ur Svenska Dagbladet 10 juni 1982
Text: Per Erik Landqvist Foto: Ronny Johansson.



Mälarbåt på grund i Öresund


Bildtext: Skärgårdsbåten Simson står hårt på grund i Öresund sedan en månad. Fartyget måste flyttas 200 meter för att gå fritt.


Malmö(SvD). Sedan en månad tillbaka ligger skärgårdsbåten "Simson" hårt på grund utanför Klagshamn i Öresund. Båten har redan kostat rederi Saxaren i Stockholm 40000 kronor i bärgningskostnader.
Dessutom har Malmö kommun tagit ut en 3000 kronor i hamnavgift.
- Får vi inte loss "Simson" från grundet denna vecka blir det bekymmersamt. Då förlorar vi 70 procent av sommarsäsongens inkomster, säger redaren Staffan Linde som fått ersätta "Simson" på Mälarleden Uppsala-Sigtuna med en annan båt "Sagan", under de första junidagarna.

"Simson är 65 år gammal och har under två säsonger seglat på Vänern. Hon reparerades på varvet i Råå och skulle följa sydkusten sydkusten till Mälaren eftersom hon är för stor att gå genom Göta kanal.
"Simson" är försäkrad för 200000 kronor men bedöms vara värd det dubbla.
Under stormen den 7 maj gick "Simson på grund utanför Klagshamn efter felnavigering.
Kapten Torbjörn Jonsson på bogserbåten "Niros" från Malmö har redan gjort tre allvarliga bärgningsförsök. "Simson" har flyttats 140 meter på grundet som består av omväxlande kalk, sand och sten.
Båtens djupgående är 2,60 meter. Men där hon står är det endast 2,10 meter.

Ännu oskadd
- "Simson" måste flyttas ytterligare 200 meter för att gå fri. Men det kan bli problem, säger kapten Jonsson. Det behövs antingen ett mudderverk så att hon får en ränna att segla i, pontoner eller eller en hård vind från nordöst för att få henne loss. men det blåser inte precis stormar vid den här tiden på året, så radikala grepp krävs förmodligen för att det skall bli en snabb bärgning.
Hittills är botten på fartyget inte skadad. Men den kan mycket väl bli det vid ett nytt lossdragningsförsök. Redaren Staffan Linde har inte vågat låta sitt fartyg vara obemannat, på detsamma finns besättningsmannen Bo Löf.
- Risken för plundring hade varit uppenbar utan bevakning, säger Staffan Linde.
Källa
Svenska Dagbladet torsdagen den 10 juni 1982 (sid 5, inrikes)
Till början