Till startsida brasvar.se  Listan / Stenmän / Jonas Stenman / Nygren

Allen Widman

Allen Gustav Gottfrid (Nygren) Widman, f.1906-08-28 Katarina, d.1973-12-24 Maria Stockholm

Allen Allen var född och bodde hela sitt liv på Stockholms Söder, sedan 5-årsåldern i magnifika lägenheter på Hornsgatspuckeln. Allen var elegant, världsvan och reste en hel del runt om i världen.
Pappa "Målarn Widman" ägde flera fastigheter och hade väl en del pengar som mamma Göta Nygren och Allen gärna begagnade. Systern Greta ägnade sig mer åt eget måleri.
Allen var privatlärare och kunde ett antal språk, bla franska och ryska. Han köpte ett flygplan i USA och flög med det i Europa. När han besökte släkten i Sveaborg i Mullhyttan landade han på ett gärde nära Ingvaldstorp och bygdens ungar samlades förståss för att beskåda flygplan och förare. På Sveaborg skulle han alltid ha eget rum, dvs säng och egen potta bakom ett draperi på vinden. Allen var den ende som tömde pottan ut genom fönstret, sägs det. Han var orginell, envis och hade alltid egna orubbliga ideer. Detta sagt som förord till följande artikel, eftersom sportjournalister sällan är källkritiska. Ur Idrottsbladet oktober 1947, "Genom kikaren" av signaturen Sven:

Två små hål som sparar ved.
En orginell löpare...


Civilflygaren Allen Widman från övre Norrland har kommit på ide'n att reformera våra kakelugnar, så att man spara 50 till 70 procent av veden. De resultaten har hr Widman själv uppmätt i den egna villan, där han i flera års tid provat ut sitt system som bygger på en nykonstruktion av luckorna. Nu söker han intressera Stockholm stad för luckorna, ty staden har 10.000 lägenheter, som uppvärmes med kakelugnar.. På onsdagen ägde den första proveldningen rum i stadens hus Plogvägen 20.
Luckorna på på den vanliga kakelugnsluckan har ersatts med två små hål, som endast mäta 6 millimeter i diameter. Blott genom dem insläppes luft i kakelugnen. Från de små hålen går luften genom en plåtkammare på baksidan av luckan. I denna plåtkammare råder samma temperatur som i brasan, och så får man alltså en förvärmning av förbränningsluften på 200 till 300 grader. Med vanliga luckor brinner en kakelugnsbrasa ner på en timme, med de nya luckorna tar det sju. Brasan kräver varken tillsyn eller passning. Luckornas konstruktion utesluter nämligen att gnistor eller bränder skulle kunna falla ner på golvet, och spjället behöver ingen röra.

Det var länge sedan man hörde något från den orginelle Widman -- och inte hade man tänkt sig, att han skulle göra sig påmint i sammanhang med kakelugnsluckor. Men av honom kan man vänta sig vad som helst.
Sista gången jag såg Widman var en natt i Paris 1938 i samband med EM i fri idrott. Han låg där nere och studerade språk. Ty han var språklärare till proffessionen. Det lär han vara än i dag, då det passar och han inte har något annat för sig.
Widman var med i Hellas ungdomsavdelning men gjorde inte mycket väsen av sig. 1932 började han löpa på allvar och debuterade på ca 4.08 i sitt första 1.500-meterslopp. På högsommaren for han till Åre och på lördagen före SM på 4x1500 meter satte han "svenskt rekord" i löpning Åreskutan upp och ned. Tiden minns jag inte. Så for han direkt till Södertälje där, där SM gick, kom fram med en imflammerad tå efter loppet på Skutan och måste skära upp ena spikskon för att få rum för tån, som efter loppet måste opereras. Han sprang f.ö. på andra sträckan, fick pinnen först men avskydde redan då att leda och lyckades maska så, att han efter 100 meter låg sjua, varpå han samlade sig till en vrålspurt och växlade först. Han hade den på den tiden ovanliga men nu moderna ide'n att gå första halvan av loppet löst och den andra halvan hårt. Hellas vann f.ö. loppet och satte svenskt rekord på 16.24.4.
Påföljande vår, tror jag det var, fick Widman socker och blev av läkare ordinerad fullständig vila, om han skulle överleva. Men Allen hade sina egna ide'er om hälsan liksom om om allt annat. Han sov på dagarna och arbetade på nätterna. Efter nattens jobb gick han upp till Östermalms idrottsplats och körde ursinnigt hårt i terräng och på vägarna någon timme -- han ansåg nämligen att hård motion var bättre än vila , och han bota sockersjukan. Och han blev fullt frisk, blev stöttepelare i de segrande lagen i Stadsloppet och Dagbladet etc. men försvann från Stockholm och idrotten till Paris och sina studier.
Redan omkring 1935 köpte en flygmaskin och flög lite då och då. Maskinen tycks finnas kvar -- ide'erna likaså ---
Allen Slut citat Allen Allen
Han lär ha bestigit alpen Mont Blanc. Allen dog på julafton 1973, av sin diabetes med amputerade fötter, sägs det. Framtida generationer får väl läsa journalerna när sekretesstiden gått ut.
Efter hans död fann man flygplan i lägenheten och den vackra parketten var fördärvad av olja. Enligt obekräftade uppgifter hade han två Piper Cub och en Avro Avian, varav en finns i Norrköping och två på Arlanda flygmuseum. (Jag forskar vidare).
Piper NC15958 i svenska fjällen.
Allen Språkläraren i kritstrecksrandig kostym och med senaste bandspelarmodell.
Vilken 14-åring skriver idag ett liknande vykort till en faster?
"Hälsning från Stockholm. Här är trevligt om dagarna. I går var jag och hörde på riksdagsgubbarna. I dag skall jag gå ett slag åt söder för där har jag ej varit ännu. I morgon skall jag göra ett besök på Skansen och så i övermorgon kommer jag . Allen"
Källa Bo Carneheim, Iris Leijon-Larsson, Idrottsbladet, Ulf Lundin, Lillemor Mårtensson
Till början