Till startsida brasvar.se  Listan / Stenmän / Jonas Stenman / Nygren

Krutgumman Sofie (Ulrika Sofia)

K:Ulrika Sofia Stenman Abrahamsdotter, f.1846-01-22 Kvistbro (Norrhult), d.1947 (101år)
Sofie bodde i Stenmansstugan.

Historik

Ulrika 101 år ansikte Länets äldste, Ulrika Sofia Stenman, Mullhyttemo Ulrika 101 år helbild
Tidningsartiklar:
Ville inte bli herrgårdsfröken
Den ungdomliga damen på bilden heter Ulrika Sofia Stenman och fyller 100 år på torsdag, den 25. Hon är den äldste på ålderdomshemmet i Mullhyttan, där hon förut bott i en liten ryggåsstuga ända till för några år sedan. Men hon är samtidigt den piggaste av allihop. Hon rör sig som en ung flicka, konverserar ledigt och elegant med vem som helst och ringer själv upp sina släktingar i Örebro, när pratlusten blir för stark.
Tidigare har hon varit strykerska, och det jobbet har hon inte bytt ut mot något annat. Annars har inte anbud saknats, vad den gamle själv uppger. En gång ville en morbror till henne, ägare av en stor gård, göra henne till herrgårdsfröken, en nog så förnämnlig syssla på den tiden, men hon sa blankt nej till anbudet. En gång när hon var på herrgården och hälsade på, skenade hästarna, och då fick hon nog av herrgårdslivet.
- Det är inget roligt att fylla 100 år, för att det blir så mycket bråk, och nästa gång tror jag att jag reser bort, sade 100-åringen till AB:s medarbetare.

Närkes äldste 101 år
..stora uppvaktingar...tal av kyrkoherde...kommunister...hemmansägare Per Nilsson i Västanby. .. Sång av lärarinnan fr.Vera Karlsson.. fru Astrid Harne... överläraren Erik Abenius... Deputation...Röda Korset Laxå.. Mullhyttekretsen.. kyrkliga syförening.. Kvistbro fattigvårdsstyrelse... Framåt kvällen var hon mycket trött och uttalade sin glädje över att dagen var förbi.

Landets äldste avliden
Länets äldste, fröken Ulrika Stenman, Ålderdomshemmet, Mullhyttemo avled på söndagseftermiddagen.
Fröken Stenman fyllde den 22 sistlidne januari 101 år och blev då föremål för stora uppvaktningar såsom varande Närkes och länets äldsta. För sin ålder var fröken Stenman ovanligt kry. Det senaste halvåret har hon varit klen och svag, men var sängliggande endast sista veckan.
Under de senaste åren vistades hon på vintern hos släktingar i Kristinehamn men tog om somrarna sin mullhytteboning i anspråk. Hon var glad och pigg, intelligent och vaken för vad som rörde sig i tiden. Närmaste anhöriga systerbarn i Örebro, fru Hilda Stjärnkvist och köpman Ludvig Johansson samt brorsbarn i Kristinehamn

Två decennier tidigare

Ulrika 80 år helbild 1926 var det fest i Stenmansstugan, Sofie fyllde 80 år den 11 januari och väggurets timvisare står på åtta. Man har uppvaktat med tulpaner, hyasinter och liljor. På bordet ligger ett telegram och rester av två gräddtårtor, bullar och kakor. Det tycks ha varit minst ett 10-tal gäster på besök och jag är säker på att Nora Nygren i Mullhyttans bageri bakat tårtorna.
Ulrika 80 år ansikte En ovanligt pigg 80-åring.

Källa

Bo Carneheim (orginalartiklar finns hos Sigrid Svensson, Ingvaldstorp)
Till början