Till startsida brasvar.se  Mullhyttan, bageriet, bagarfolk, olle, snickare, kläder, familjeliv, bostäder, stugbrevet, annastinas, ortsbor berättar

Anna om Stenmans stugor

Anna-Stinas stuga Anna-Stina Stenmansstugan Sofia

Anna Stenqvist från Kristinehamn skriver 1948 om ett närbeläget mindre hus och Stenmansstugan:
"Anna-Stinas stuga var så liten, den blev riven strax efter hennes död 1899. Jag var inne där en gång då jag var barn och blev bjuden på kaffe. Stugorna låg nära varann. Den andra stugan ( Stenmansstugan på bilden) var stor efter den tidens förhållanden.. Jag har nyckeln i förvar, den är stor som en kyrknyckel handsmidd för 300 år sedan. Jag ville hava den kvar som en kuriositet..
Ja nu har snart två år gått sedan gamla faster (Sofia) dog och ännu står den gamla stugan kvar. .. Fasters närmaste granne var en familj (Nygren), som i fasters yngre år köpte en del av farfars (Abraham) jord och byggde därpå. .... deras barn, de flesta bosatta i Stockholm, har föräldrahemmet kvar och bor där tidvis om somrarna. Deras morfar (Nils) var en Stenman, född i gamla "Stenmanstugan" och de ville gärna hava stugan kvar, så de köpte den. Hur länge stugan kan stå är ovisst, den är för bristfällig att reparera... Jag tycker den borde rivas, den ser ut som ett tungsint minnesmärke, som även är trött på tillvaron. Den ger en tröstlös anblick."
Källa Brev hos Roland Stenman. Sveaborgs fotosamling.
Till början