Till startsida brasvar.se  Mullhyttan, bageriet, bagarfolk, olle, snickare, kläder, familjeliv, bostäder, stugbrevet, annastinas, ortsbor berättar

Nygrens bageri

foto1910Foto ca 1910.

Bagerirörelsen startades av Anders och Mathilda Nygren ca år 1885. I början bakades mest bullar och kakor, men kompletterades senare med spisbröd och tårtor. Man samarbetade med Rickard Perssons Cafe' och Bror Nygrens begravningsbyrå. Bland annat bakades begravningstårtor med topp av mörk choklad och kors av pudersocker. Bröd distribuerades vida omkring fem dagar i veckan. På den sjätte sålde man på marknaden i tex Laxå och på den sjunde vilade man. För transporter användes till början häst och vagn och senare lastbil. Samtransport skedde med Hellkvist bageri nere vid ån och kunderna beställde ofta lojalt lika mycket från båda bagerierna. På 1910-talet öppnade Fritiof nytt bageri i Örebro varvid Bagar-Olle, Nora och Elsa övertog bageriet i Mullhyttan och drev det vidare under namnet Mullhytte fin och grovbageri. Verksamheten upphörde där år 1935 av hälsoskäl.

planritning

Bageristugan är i dag gäststuga på tomten Letstigen 21, närmast Skogstigen i Mullhyttan.
Bagarstugans yttermått är 6,3 x 5,0 + lastkaj 1,7 m. Under bagerilokalen finns en kall källarlokal.
Bagarstugan och ugnen var vedeldad och i skärmtakets stolpar finns hål för brödkakshängare.
I backen ned mot bostadshuset ligger en tredelad lagerbod samt avträde.
Bostadshusets mått är 9,3 x 6,6 m och var inflyttningsklart i november 1881. Huset kallas än idag Sveaborg och är uppkallat efter dottern Svea.
Stall och ladugård låg på andra sidan Skogsstigen och tillhörde tidigare Stenmansstugan.
Det ryktas att närmsta grannen Sofia i Stenmansstugan brukade norpa någon bulle ibland. Det var kanske därför hon blev 101 år.

Hellkvist bagarstuga är upprustad 1999 och drivs av Mullhyttans bygdeförening
Källa fotografier, flera personer födda 1900-1915. Kyrkböcker.
Till början