Till startsida brasvar.se  Simson rederiet / Fartyg / Personal / Bo Simson - 30-tal 80-tal 90-tal 00-tal

m/s Bo Simson Simson

Simson-99

1999 - Turistbyrån och krogbåten "Simson",
kärt mål för många
Västerviksbesökare.
Gå till förstasidan Visa förstasidan
Tisdag 1 februari 2000

Web Ettan
Flytande krog sjönk

Simson

Simson står på botten i Fiskarehamnen
i Västervik. Foto: Anders Steiner

Restaurangbåten Simson står på botten i Västerviks inre hamn. Den sjönk hastigt under lördagmiddagen och sent på söndagen pågick ännu bärgningsarbetet.
Läs mer
Flytande krog sjönk

Restaurangbåten Simson står på botten i Västerviks inre hamn. Den sjönk hastigt under lördagmiddagen och sent på söndagen pågick ännu bärgningsarbetet.

Vid 13-tiden på lördagen fick räddningstjänsten i Västervik larm om att Simson höll på att sjunka där den ligger vid kaj nedanför turistbyrån. Redan efter en timme hade fartyget sjunkit till botten. Vattnet kom in genom röringångar och ventiler som normalt ligger ovanför vattenlinjen och vattenfylldes snabbt.
Här inne i Fiskarehamnen är det bara några meter djupt och Simson står på bottnen, med halva fartyget ovanför vatten. Nedre salongen är helt vattenfylld och inredningen har skadats.

Ventil
Vad som orsakat haveriet var ännu på söndagen oklart.
- Möjligen kan en ventil ha frusit sönder under förra veckans köldknäpp, tror Peter Rais, en av ägarna. Men det har aldrig hänt något sådant tidigare under de tio säsonger vi haft henne här.
Om en ventil frusit sönder kan den ha sprungit läck och vattnet har tagit sig in.
Räddningstjänstens personal tog sig på lördagen an det akuta arbetet med att säkra båten intill kajen. Det blåste hårt både på lördagen och söndagen.
- Vi säkrade den med spännband så att den inte kunde driva loss eller kantra utan skulle ligga kvar intill kajen, berättar Jörgen Svensson på räddningstjänsten. Skadan var redan skedd och mer kunde vi inte göra.
Restaurangen på Simson är bara öppen under sommaren. Inga människor befann sig ombord vid haveriet.

Tätat
Under söndagen pågick förberedelserna för bärgningsarbetet för fullt.
På eftermiddagen arbetade man med att täta ventiler och andra läckor för att sedan kunna pumpa läns och så småningom börja det egentliga bärgningsarbetet. Dykare från en inhyrd dykfirma och bröderna Rais arbetade med bärgningsarbetet hela söndagen.
- I dag har vi tätat alla läckor vi sett, berättar dykledaren Roland Johansson på söndagkvällen. Vi har fått hit fyra länspumpar som provkörs i kväll för att se om vi hittat alla läckor. Under måndagen kommer länspumpningen att ske.
- Att bärga Simson kan kanske ta några dagar, beroende på hur arbetet går.

Högt vatten
Roland Johansson arbetar tillsammans med ytterligare en dykare. Under söndagens arbete har de inte kunnat konstatera vad som orsakat haveriet.
- Nej, det går inte att se än, det kommer nog att visa sig senare.
- Det blåser hårt och är extremt högt vatten just nu, en halvmeter mer än vanligt, och det underlättar knappast bärgningen.
Simson är försäkrad och bärgningsarbetet täcks av försäkringen.
Störst skador befarar man på båtens elsystem som kan komma att bytas ut helt.

Skärgårdsbåt
Detta är inte Simsons första haveri. Den har tidigare en gång gått på grund utanför skånska kusten, på väg hit.
Simson byggdes 1914 som en turbåt i Stockholm. 1936 köptes hon av Simsonrederiet i Stockholm, fick isbrytarstäv och sattes i trafik i Stockholms skärgård till bland annat Utö och Muskö. I samband med köpet fick fartyget namnet Bo Simson, efter redaren Simon Carlssons son Bo. Under kriget övergick båten till kustartilleriet.
1973 såldes hon till Vaxholms rederi AB och byggdes om för chartertrafik i Mälaren, senare i Vänern. Namnet blev nu enbart Simson.
Senare såldes den till bröderna Rais i Västervik och kom hit för tio år sedan.

Text: EVA JOHANSSON
Foto: ANDERS STEINER

(Eva Johanssons privata hemsida är värt ett besök.)

Till början Men nu flyter krogen igen.
Det är ingen tvekan om att restaurangen är populär.
Speciellt en varm sommarkväll med utsikt över hamnen.
Skepp o hoj
En angenäm paus på väg från Österrike till Stockholm. Tomas rais välkomnar.

Bo Simon med hustru serveras brunch av en glädjespridande Maria. Efter 5 år i Stadshotellets regi övertog Maria och Darren verk-samheten hösten 2007. De hoppas på gynnsam väderlek och ännu fler nöjda kroggäster.
Och vi kom tillbaka.
 
Darren och Maria. Till början.
Skeppsredarens ättlingar år 2009.
Bo Simon omgiven av sin familj vid m/s Bo Simson. Vi besökte pappa Simons släktgårdar i Tryserum med omnejd och passade på att fira vårt guldbröllop ombord. Ett härligt minne.
Skeppsredarens ättlingar
njuter av den vackra matsalen och serverad mat....Till början

År 2012 finns den vackra matsalen kvar, men verksamheten vilar. Den återuppstår förhoppningsvis igen. Simson är en klenod värd att vårda.

Till början