Till startsida brasvar.se rött hjärtaNu blått hjärta cigarettRisk cykelProv manRöntgen ballongPTCA   Artikel i Året Runt

Nu - en erfarenhet rikare

Idag har mitt hjärta fått en stent och blivit av med en stenos.

Hjärtat mitt Definitioner
Stent är ett rör av rostfritt stålnät.
Stenos är en förträngning orsakad av åderförkalkning i ett blodkärl.

Då - usch (symtom)

Plötsligt efter några hundra meters cykling började det värka i gommen, därefter tvärs över bröstet och ut i armarna. När jag minskade hastigheten försvann värken, men kom igen när jag ökade farten. En vecka senare på väg till akuten på Huddinge Sjukhus klarade jag knappt en trappa och hundra meters promenad. Efter ytterligare en vecka kom symtomen under vila trots daglig medicinering.
Jag hade drabbats av kärlkramp, dvs syrebrist i hjärtats kranskärl.

Åderförkalkning och riskfaktorer

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i länder med västerlänsk livsstil. Allvarligast är åderförkalkning i hjärtats blodkärl, "kranskärlen", som leder till kärlkramp, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Åderförkalkning börjar redan i barnstadiet och genomgår tre faser:
 1. Fett samlas i upphöjda fläckar under blodkärlets inre hinna "Intiman".
 2. Kalcium gör fläcken hårdare och större med skrovligare yta. Kärlet blir trängre.
 3. Intiman spricker och små blodproppar bildas. Så småningom kan en blodpropp täppa till kärlet varvid en vävnad kan dö av närings- och syrebrist. När detta sker i hjärtat inträffar en infarkt. Om det sker i tex ett ben uppstår kallbrand eller gangrän.
Riskfaktorer man inte kan påverka:
 • Manligt kön
 • Stigande ålder
 • Ärftlighet
Riskfaktorer man kan kontrollera:
 • Tobaksrökning (även snusning)
 • Höga blodfetter
 • Övervikt
 • Brist på motion, stillasittande
 • Stress, oförmåga att koppla av
 • Högt blodtryck
 • Sockersjuka (diabetes)

Arbetsprov

Arbetsprovet avslöjar hjärtfel (och kondition).
Man får cykla på en testcykel med stegrad belastning tills värk eller ork sätter stopp för ökad arbetsinsats.
Undersökning tar ca en halvtimme.
Hjärtverksamheten registreras med EKG och utvärderas av läkare.

Kranskärlsröntgen

Nyduschad med fastande mage hamnar man på en brits under en mängd apparater, blir lokalbedövad i ljumsken och kan sedan följa behandlingen på två TV-monitorer. Intressant upplevelse, man har ingen känsel inuti kroppen. En katet (en 1-2 mm slang) förs in i ljumsken via kroppspulsådern till hjärtats vänstra kranskärl, där några injektioner med kontrastmedel gör att man ser blodkärlen och ev förträngningar. Samma procedur upprepas för höger kranskärl och vänster kammare. Undersökningen tar 15-30 minuter.

Kateter till hjärtat

Tillbaka på avdelningen tar man bort "backventilen" i ljumsken och placerar där en tryckanordning för att hindra blödning. Sedan gäller det att ligga på rygg med högerbenet absolut still i två timmar. Därefter får man vandra runt i en timme och sedan åka hem.

Ballongvidgning(PTCA)

Behandlingen liknar kranskärlsröntgen. Dock finns en uppblåsbar ballong i änden på katetern. Ballongen placeras mitt för förträngningen och blåses upp i 30-60 sekunder ett antal gånger. Vid behov placeras en stent som permanent förstärkning av blodkärlet. (Stent är ett slitsat rör av rostfritt stål som bildar ett nät efter ballonguppblåsningen.)

När ballongen är uppblåst kan man få kärlkrampskänning, men det går över när trycket i ballongen försvinner.

ballongvidgning... Montering stent

Operationen tar ca en timme och därefter gäller stilla sängläge i åtta timmar. Normalt får man åka hem dagen efter operationen.

till börjanTill början
E-mail:bo.carneheim*swipnet.se (byt * mot @).
efter juni 03 #