Fiske - Lake recept
Till hemsidan brasvar.se Översikt / fiskemetoder platser / fiskekort / lake recept / lax recept

Lake
  • Stuvad lake / .. med redd sås / gräddstuvad lake
  • Stekt lake i gräddsås
  • Lake a la Bourguignonne
    Saxat ur Bonniers kokbok 1960.

    STUVAD LAKE

  • 1 lake ( 1-1½ kg)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • ½ dl grädde
  • 1 äggula
  • 3 msk smör el. margarin
  • 3 msk skorpmjöl
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 bit muskotblomma
  • 3 kryddpepparkorn
  • I msk salt

    Flå, rensa och skölj laken. Tag vara på lever och rom eller mjölke. Skär den i 4-6 cm breda bitar.
    Smörj en flameldfast gryta och strö i skorpmjöl. Lägg ned huvud och fiskbitar varvtals med salt, pepparkorn och resten av skorpmjölet.
    Häll på vin, vatten och citronsaft. Tillsätt 1 bit muskotblomma. Låt fisken koka upp under lock och sedan sjuda i ca 15 min.
    Koka lever och rom eller mjölke i lätt saltat vatten.
    Vispa upp en äggula i grädde. Häll av litet av spadet, vispa ned det i äggblandningen och häll det sedan tillbaka i grytan. Låt stuvningen koka upp. Garnera med skivor av lever, rom eller mjölke, citron och persilja. (4-6 pers.)

    Lake med redd sås
    Laken kan också tillredas utan skorpmjöl. I så fall redes spadet lätt med vetemjöl och hälls därpå tillbaka över fisken i grytan.

    Gräddstuvad lake
    Ett annat sätt att stuva lake är att koka den med fint skivad gul lök i tunn eller tjock grädde eller hälften av varje. Krydda med salt samt vit- och kryddpeppar.

    STEKT LAKE I GRÄDDSÅS

  • 1 lake (ca 1½ kg)
  • 1 uppvispat ägg
  • Vetemjöl
  • skorpmjöl
  • l½ msk smör
  • l½ msk olja
  • 3 dl het mjölk
  • citronsaft el. vitt vin el. vitpeppar
  • salt

    Flå, rensa och skölj laken. Skär den i 4-6 cm breda bitar. Gnid in den med salt och låt den ligga 1 tim.
    Pensla fiskbitarna med uppvispat ägg och vänd dem i en blandning av skorpmjöl, vetemjöl och litet salt. Bryn fisken i smör och olja. Späd med litet het mjölk då och då och låt laken sakta koka under lock i 12-15 min.
    Lägg fiskbitarna på ett varmt djupt fat. Vispa upp såsen och häll samtidigt i litet vitt vin eller citronsaft eller smaka av med vitpeppar.
    Slå såsen över fisken och servera den med skalpotatis. (4 pers.)

    LAKE A LA BOURGUIGNONNE

  • 1 lake ( ca I kg)
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • I bit skivad selleri
  • 2 skivade morötter
  • 2 skivade purjolökar
  • 1½ msk citronsaft
  • 1-2 msk tomatpure'
  • I tsk kinesisk soja el. köttextrakt
  • 1-2 tsk beurre manie'
  • 1-2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • timjan
  • salt, vitpeppar
    Garnering
  • 100 g champinjoner
  • 5-6 mycket små gula lökar stekta brödkrutonger

    Flå, rensa och skölj laken samt skär den i skivor. Tag vara på rom och lever. Koka en buljong på rödvin, vatten, fiskhuvud, fenor och sista biten av stjärten.
    Lägg selleri, morötter och purjolök i botten på en kastrull. Lägg sedan fiskbitarna på denna grönsaksbädd. Sila över buljong och citronsaft. Salta, peppra, lägg ner lagerblad och timjan.
    Täck kastrullen med ett smort smörpapper och lock och koka fisken i ung. 15 min. på svag värme.
    Flytta över fiskbitarna i en eldfast gryta. Sila upp spadet och koka ihop det tills 2/3 återstår. Red med beurre manie så att såsen blir simmig men inte tjock. Tillsätt litet tomatpure och färga såsen mörkare med soja eller köttextrakt. Avsluta den med en ordentlig smörklick och smaka av den med mera kryddor om så behövs.
    Stek små lökar och champinjoner och lägg dem på fiskbitarna. Häll såsen över fisken. Garnera med stekta brödkrutonger. (4-5 pers.)